Kako pripraviti popolno skodelico BREW čaja

Za neizkušene se morda zdi, da obstaja samo en način za pripravo čaja: prelijte čaj z vročo vodo in počakajte nekaj minut. Toda ljubitelji čaja, ki cenijo okus in profil popolno pripravljene skodelice čaja, vedo, da vsaka vrsta čaja zahteva nianse v postopku priprave. Preberite več o pripravi čaja, od pregleda vrst čaja do napotkov za pripravo po korakih, skupaj z vodnikom po priljubljenih čajnih dodatkih in kako jih uporabljati.

Čaj lahko v grobem razdelimo v več vrst: črni, zeleni, beli, oolong, pu-erh, mate, rooibos, zeliščni in sadni. Razvrstitev temelji tako na viru surovin, geografski lokaciji kot tudi na postopku, s katerim so bili čajni listi posušeni, valjani, oksidirani oziroma drugače obdelani za uživanje. Pravi čaji so narejeni iz rastline camellia sinensis, medtem ko se zeliščni in sadni čaji tehnično imenujejo “tisane” in ne čaj. Beli čaj je narejen iz mladih listov, ki se običajno segrejejo s paro, oksidirajo in posušijo, medtem ko se zeleni čaj popari pred valjanjem in sušenjem. Črni čaj je običajno narejen iz zrelih listov, ki se fermentirajo ali oksidirajo brez pare pred sušenjem, oolong čaj gre skozi podoben postopek kot črni čaj, vendar z manj časa za oksidacijo listov.

Številni čaji BREW so mešani s cvetjem, začimbami, zelišči, sadjem in drugimi naravnimi sestavinami, kar odpira čudovito paleto not in dišav čajnih mešanic. Posledično je naš svet čaja širok in raznolik, z mnogimi zanimivimi kombinacijami, ki jih lahko poskusite. Da bi imela skodelica čaja optimalen okus, je pomembno, da sledite naslednjim ključnim korakom pri pripravi čaja:

  • uporabite svežo, kvalitetno vodo – filtrirana ali izvirska voda je najboljša;
  • segrejte vodo na pravilno temperaturo, glede na to, katero vrsto čaja pripravljate;
  • čaj namakajte le za določen čas, ki je potreben za posamezno vrsto čaja;
  • izberite spremljave dodatke, ki bodo izboljšale in obogatile in ne pokvarile okusa čaja.

Preden začnete pripravljati skodelico čaja, si pripravite pripomočke in pribor za pripravo čaja, torej čajno mešanico, ki jo želite pripraviti, skodelico, cedilo ali filter in čajnik. Cedilo lahko nadomestite s posebnimi čajnimi vrečkami. Če katerega od kosov pribora nimate ne skrbite, naročite jih lahko v naši spletni trgovini!

KOLIČINA ČAJA

Na splošno priporočamo uporabo ene čajne žličke čaja na 2 decilitra vode.  Za nekatere posebej “puhaste” čaje, npr. bele, zeliščne in sadne boste morda želeli uporabiti zvrhano čajno žličko ali dve namesto ene. Če vam je čaj všeč nekoliko močnejši, po želji dodajte več čajnih listov.

TEMPERATURA IN ČAS PRIPRAVE

Čas in temperatura sta ključna elementa pravilne priprave čaja in se razlikujeta glede na vrsto čaja.. Vrsta čaja – črni, zeleni, beli, zeliščni, sadni, rooibos ali oolong – določa temperaturo vode in čas namakanja. Če uporabljate prevročo vodo, lahko čajne liste zažgete, kar bo povzročilo, da bo imel čaj grenek in trpek okus, medtem ko lahko uporaba prehladne vode povzroči, da se vaš čaj zdi šibek in blag. Temperatura vode lahko vpliva tudi na vsebnost kofeina v čaju. Uporaba vode, ki ima popolno temperaturo za izbrano vrsto čaja, je ključna za odlično skodelico čaja.

Ko voda doseže želeno temperaturo, čajni mešanici dodamo vodo. Priporočamo, da čajne liste prelijete z vročo vodo, namesto da čajne liste stresete ali vmešate v vročo vodo. Polivanje vode po listih pomaga zagotoviti, da se vsak del listov enakomerno in hitro nasiči z vodo, kar zagotavlja bolj okusen čaj. Da bo spremljanje časa, ki je potreben za namakanje čaja lažje spremljati, uporabite štoparico na telefonu, ali pa uporabite posebno peščeno uro za spremljanje časa priprave, ki je na voljo v naši spletni trgovini brewshop.si

Črni čaj prelijte z vodo, ki je segreta na 100° C za tri do štiri minute. Tako bodo listi črnega čaja oddali svoj izjemen okus in aromo, vendar ohranili svežino čaja, ki ne bo zagrenil. Črni čaji se običajno namakajo nekoliko dlje časa kot drugi pravi čaji, kar poveča njihovo vsebnost kofeina in povzroči temno, polno skodelico čaja. Če nameravate črnemu čaju dodati mleko ali sladkor, priporočamo še za minuto podaljšati čas namakanja.

Tudi rooibos, zeliščne in sadne čaje pripravite z vodo s temperaturo 100° C, vendar jih namakajte sedem do deset minut, da poudarite njihov okus. Za razliko od mnogih pravih čajev, rooibos, zeliščni in sadni čaji običajno ne postanejo grenki, če podaljšate čas namakanja. Nekatere čaje, zlasti tiste z močnimi začimbami, kot sta ingver in kurkuma, lahko namakate še dlje za dodatno aromatično skodelico.

Pu-erh čaje prelijte z vrelo vodo, torej prav tako ogreto na 100° C. Priporočamo namakanje listov za štiri do pet minut, podobno kot črne čaje. Pu-erh čaji se lahko pripravijo tudi s kitajsko metodo Gongfu, kjer se čaj namaka zaporedoma v več krajših intervalih. Ti bogati, polni čaji ne postanejo grenki zaradi procesa staranja, ki so jim podvrženi.

Za oolong čaj uporabite vodo s temperaturo približno 80° C in jih namakajte dve do štiri minute ali dlje, če imate radi močnejši okus. Oolong čaje lahko uporabite večkrat, dva do trikrat. Z vsakim naslednjim namakanjem bodo sledile subtilne spremembe okusa, v katerih lahko uživate v vsaki naslednji skodelici čaja.

Beli in zeleni čaj sta bolj občutljiva, zato zanju uporabite še nekoliko hladnejšo vodo, in sicer naj bo temperatura vode med  70° C in 80° C. Namakajte ju le dve do tri minute. Predvsem zeleni čaj namreč postane grenak in trpek, v kolikor ga namakamo v vodi predolgo. V kolikor določen zeleni ali beli čaj pripravljate prvič, raje še nekoliko skrajšajte čas namakanja, da se izognete trpkemu okusu.

Ko je čaj končan, odstranite čajne liste iz čajnika ali skodelice in uživajte v popolno pripravljeni skodelici čaja. Če ste čaj pripravili v čajniku ali skodelici brez cedila, je dobro, da čaj odcedite in ga prelijete, da preprečite, da bi postal premočan in grenek.

VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Kako pripravim črne čaje kot sta BREW Breakfast in Earl Grey?

Čaje, katere osnovo sestavlja črni čaj Assam je potrebno preliti z vrelo vodo s temperaturo 100° C in jih namakati 4-5 minut, v kolikor boste čaju dodali mleko. Assam je robusten indijski črni čaj s polnim telesom in sladnimi notami.

Kako pripravim zeleni čaj China Sencha in Gunpowder Temple of heaven?

Za čajno žličko listov (2-3 g) omenjenih čajev prelijte z vodo, ki ima temperaturo 70°C – 80 °C in ju namakajte dobri dve minuti. Nižja temperatura bo ustvarila blažji in bolj okrogel okus, medtem ko bodo višje temperature naredile okus čaja bolj ostrega okusa. Če uživate v čajih ostrega okusa, lahko temperaturo povišate na 85°C – 90 °C. Pazite da zelenega čaja ne boste namakali predolgo, saj lahko postane grenek in neprijetnega okusa.

Kako pripravim beli čaj Nebesni Beli Cvet in Vietnam Mao Feng?

Uporabimo majhno količino listov belega čaja (2-3 g na 2 dcl vode). Segrejte vodo in jo prelijte preko čajnih listov in jih namakajte dobri dve minuti. Temperatura vode ne sme presegati 70 °C. Beli čaj je zelo občutljiv čaj, zato ga s prevročo vodo lahko prežgemo in poškodujemo, kar bo povzročilo grenek okus čaja.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.